Практически е наложителна смяната на щрангове на всяка от системите – отоплителна, водопроводна и канализационна – в старите сгради, където поцинкованите тръби са вече износени. Имате ли здрави нерви и време – направо казано, това е най-доброто.

Отдавна си задавате въпроса как да смените тръбите у дома? Мислите си къде да намерите нормален изпълнител за тази работа? Не се страхувайте, запрятайте ръкави и започвайте сами.

Даже за човек, нямащ специални инструменти и опит в работата по смяна на тръбите, да се справи с това не представлява особен проблем. Разбира се, става въпрос за ползване на полипропиленови тръби за новия тръбопровод. Изборът на вида тръби всъщност е лично предпочитание.

Полипропиленовите тръби имат редица предимства. Преди всичко с тях се работи много лесно. При правилен монтаж не се получават течове и имат много добри съединения (тръбата и фитинга се превръщат в едно). Освен това да се сменят старите тръби с нови полипропиленови не са нужни специални инструменти, само един поялник, който не е скъп.

Смяната на водопровода в жилището е комплексно мероприятие – прави се смяна на щрангове, тръби, вентили, кранове,  поставят се филтри, водомери.

За да се осигури хермитиност в зоната на съединяване се използва обикновен лен, напоен с боя – стар начин, доказал превъзходни резултати.

Ако монтирането на тръбите и филтрите не се извършва със смяна на щранговете на водопровода, то се налага много добре да се почисти останалата част от металната тръба. Това е необходимо за да може да се направи добра връзка между новите тръби и стария метален щранг.

Идеята за смяна на щрангове и тръби доста време отлежава принципно в собствениците на старите жилищни кооперации. Обикновено при започване на основен ремонт се реализира и тази идея.

Много често се допуща грешка като се заменя вътрешния тръбопровод, а щрангове не се сменят. Това е обяснимо – щранговете са обща собственост.

Смяна на тръбопровода без смяната на щранговете не е желателно. Принципно в междуетажната част на щранга се получават течове, което налага цялостна смяна на вертикалните тръби.

Не се страхувайте  – действайте. Сами да направите смяната на тръбите в жилището е абсолютно реална задача. Инструментите за професионалния монтаж на тръбопровода със съвременни материали са достъпни и лесни за ползане. Пробвайте – ще се получи.