Много често проблема със запушването на канализацията остава без внимание до момента, когато тръбата се запуши до толкова, че изтичането на отпадъчните води е затруднено. Чугунените тръби са податливи на чести запушвания заради образуваната в тях ръжда. В съответствие с изискванията за експлоатацията им е необходимо монтирането да се извършва с наклон, така че нивото на тръбата в мястото на водния поток да е малко по-високо от мястото на съединяване с щранга.

Във всяко жилище към канализационния щранг се монтира специално устройство за почистване на тръбата на височина около метър от пода, така че височината на монтираното санитарно оборудване да не превишава 15 см.

Отпушване на каналите се налага по-често когато не се спазват изискванията за ползване на санитарното оборудване. Лятото проблема се появява повече в сравнение със зимата.

Тава се дължи на факта, че лятото се ползва много повече вода, което води до увеличаване на различните видове отпадъци, попадащи заедно с водата в канализацията.

Като правило най-много на запушване са подложени сифоните на мивката в кухнята и този на ваната. Причината е, че кухненските отпадъци са предимно мазнини, които съдействат за наслагвания на пясък, почва, които попадат при миене на плодове и зеленчуци.

Друго проблемно място, налагащо отпушване на канали, е тръбата от тоалетната до мястото на съединяване с канализационния щранг.

Основен помощник за отпушване на каналите в домашни условия е ръчната вакуум помпа. Това е най-обикновеното и безопасно средство , с използването на което може да се направи почистване на канализационната тръба. Диаметърът на чашката трябва да осигурява пълно покриване на отвора, който ще се чисти. Нивото на водата трябва да покрива чашата на вакуум помпата.

За отпушване на каналите с помощта на вакуум помпата е необходимо да се намаже гумената чашка с вазелин за осигуряване на нормален контакт с повърхността на мивката или ваната. Под ъгъл се вкарва помпата във водата за да се освободи чашката от въздуха. Плътно се поставя чашката на вакуум помпата и се извършват няколко енергични движения от долу на горе, при това помпата се държи вертикално.

С рязко движение се издърпва помпата от водата и тя потича на долу. Ако резултата не ви задоволява, ще се наложи да повторите действията.

Може да се каже, че това е един от ефикасните начини за отпушване на каналите.