Смяна на щранговете трябва да се направи, ако чугунените тръби са ви служили вече десетилетия наред и повече не могат да се справят със своите задължения. Да се отлага това за по-късно понякога вече е невъзможно.

Смяна на щрангове на канализацията – с какво да се започне?

Въобще, смяната на канализацията е обемна работа, свързана с много проблеми. Не всеки се решава да свърши работата със собствени сили. Това е не само материален разход, а е свързано и със загуба на много нерви и време.

Добрият професионалист дава своите съвети какво е нужно и как въобще преминават монтажните работи.

Най-напред трябва да предупредите съседите за вашите намерения. Никой не трябва да ползва канализацията когато вие правите смяна на щранговете, защото ще съсипе вашите усилия. А освен това, на определен момент от вашата работа ще се наложи да спрете водата, за което съседите следва да са информирани.

Съветът е: избирайте съвременни пластмасови материали, ако искате в бъдеще работата ви да е перфектна. Основно предимство на пластмасовите тръби е, че в процеса на експлоатация не се износват, не ръждясват, леки са в сравнение с всякакви други материали. Наистина, имат един минус – слаба шумоизолация и винаги ще чувате когато вода на съседите се оттича.

Ако видите, че не можете да се справите с проблемите на канализацията, например, постоянни запушвания, значи момента за смяна на щрангове е настъпил.

В началото на работата трябва да демонтирате стария канализационен щранг. За да се проведе всичко правилно, е необходимо от началото да направите около тръбата отвор на всеки етаж, ако се сменя целия щранг.

Когато демонтажа е само във вашето жилище, то следва да спазвате следната последователност:
– Тръбата следва да се реже с помощта на ъглошлайф. При това следва да не се правят успоредни разрези.
– Не забравяйте, че не трябва да режете тръбата до края, защото тя е тежка и може да падне от собственото си тегло.
– Премахва се отрязаната част от тръбата, като се внимава част да не попаднат в канализацията.

При рязане на тръбата в горния и долния край се остава от старата тръба за да се направи връзката с новата пластмасова.

След като е приключил демонтажа, може да се премине към монтиране на новата пластмасова тръба.

За да бъде смяната на щрангове на ниво, да не се наруши работата на канализационната система, трябва да вложите повече старание.