В канализационните системи се използват филтри, решетки, чието предназначение е да задържат отпадъците и да предпазят тръбите от запушване. Въпреки това, във вътрешността на тръбите се наслагват мазнини, мръсотии. Водата спира да преминава по тръбите, разнася се неприятна миризма. Това налага да се заемете с отпушване на каналите и почистване на канализационната система.

За да не се налага отпушване на канали поради напластени отпадъци, е необходимо да се правят профилактични почиствания с използване на специални средства.

Причините за възникване на проблем в канализационните тръби могат да бъдат най-разнообразни:

– използване на канализацията за изхвърляне на полиетиленови торбички, остатъци от гъби за баня, мръсна вода, боклук;
– отлагания по стените на тръбите на мазнини, миещи препарати, които с времето се увеличават;
– в старите канализационни тръби се образува ръжда и се задържат огромни количества отпадъци, които водят до задържане на водата;
– понякога причина за запушване по тръбопровода се получават и поради неправилен монтажна системата, тъй като всички тръби трябва да са под определен наклон за качествено изтичане на водите.

Ако във вашето жилище канализацията е от стари чугунени тръби е добре да я смените с пластмасови тръби, които са с много добри качества и за голям период от време ще забравите за отпушване на каналите.

Чугунените тръби не само корозират, но заради грубата вътрешна повърхност бързо натрупват отпадъци. В този случай добро средство за отпушване на каналите е всеки препарат на основата на сода каустик.

Специалистите съветват да се използват и препарати под формата на гел, които не само ще почистят тръбите, но и ще запълнят празнините в грапавата повърхност – ще решат наведнъж два проблема.

При монтиране на съвременните канализационни системи специалистите използват изключително пластмасови тръби, които са издръжливи и непретенциозни. Равната и гладка повърхност на пластмасовите елементи не задържа отлагания във вътрешността.

Не трябва да се използват препарати на киселинна основа, защото разяждат пластмасата. Добър вариант са химическите препарати на алкална основа.

За отпушване на каналите в домашни условия могат да се използват и подръчни средства. В повечето случаи с тях също се постига желания резултат.

Едно от най-използваните средства е горещата вода. Промивката с вряла вода може да отстрани отлаганията от мазнини и миещи средства. За тази процедура е необходимо наливането на гореща вода непосредствено в отвора на сифона.