Лечението с помощта на барокамера носи още едно название – кислородна терапия. Тази процедура намира широко приложение при лечение на хипоксията (кислороден недостиг). Това е основна причина за поява на заболявания на тъканите при всеки вид възпаление.

Ако в организма на човек не достига кислород, възниква хипоксия. Недостигът на кислород е подходяща почва за развитие на раковите заболявания, защото злокачествените клетки безпрепятствено и бързо се делят, изместват здравите клетки, отслабени от хипоксията.

Разработеният начин на лечение с кислород под налягане се основава на такова оборудване като кислородната барокамера.

Организмът на пациента, който се намира в камерата, се насища с кислород заедно с кръвта. При атеросклероза и други нарушения на проходимостта на кръвоносните съдове кръвта не постъпва в нужното количество към всички вътрешни органи, което се превръща в тласък за развитие на хипоксия или кислороден глад.

Постъпилият в тъканите на организма кислород дава шанс да се възстановят старите клетки и да се създадат нови.

Благодарение на повишеното налягане, което се създава в барокамерата изкуствено, кръвта на пациента се обогатява с кислород интензивно, както например, при разходка в борова гора.

Богатата на кислород кръв попада в тъканите и органите (мускули, нервна, костна системи), които преди всичко се нуждаят от възстановяване.

Лечението в барокамерата е приложимо при заболявания на сърдечно-съдовата система, за общо укрепване на организма, при нарушения в кръвообращението, за засилване на имунитета, с профилактична цел и за лечение на онкологични заболявания.

В камерата човекът се разполага в хоризонтално положение по гръб. Всичко, което се иска от него е да лежи спокойно и да диша обогатения и чист кислород. В капсулата са монтирани множество датчици, които отговарят за правилната работа на апарата, за кислорода и налягането в камерата.

Освен това уредите контролират и общото състояние на човека. Данните постъпват на компютъра на лекаря и медицинската сестра – те са в течение на целия сеанс на кислородната терапия.

Колкото и да е странно, но даже лечението с кислород може да бъде противопоказно за лечение на хора с определени заболявания – като клаустрофобия, епилепсия, нарушения в евстахиевите тръби.

Използването на такова медицинско оборудване като барокамерата, дава възможност да се намали лекарственото натоварване на организма, а в някои случаи дори напълно се изключва. За това този метод активно се използва за лечение и профилактика на детските болести.