Обитателите на нов апартамент не могат да видят ръждясали тръби, носещи няколко цвята и с боя на шупли. При желание те могат да създадат дизайнерски шедьовър, без да мислят за смяна на щрангове.

Когато апартамента е на тридесет и повече години няма как да направите ремонт без да се заемете със смяната на щрангове и тръбопроводи. Често в тези апартаменти излизат от строя системите за водоснабдяване и канализация, получават се течове по тръбите и щранговете.

Покупката на ново санитарно обзавеждане не може да реши проблема. Даже монтирането на тръбопровод от съвременни материали също не е решение. Трябва смяна на щрангове – там, в щранга е вкоренено злото.
Тръбите и щранговете на всички системи – отоплителна, топла и студена вода, канализационна – трябва да се сменят.

Работата стъпка по стъпка изглежда така:

1. Демонтаж на стария щранг.
2. Монтиране на новата тръба .
3. Включване към разклоненията и проверка на функционирането на системите.

Смяна на щранговете на отоплителната система трябва да се прави през пролетта. Съседите също трябва да започнат ремонтните дейности. На практика не се получава така. Възможно е съседите вече да са направили ремонта и да са сменили тръбите и щранга на отоплителната система. Или те не се нуждаят, и така всичко е наред. Вие действате на място в зависимост от ситуацията.

Етапите на смяна на отоплителния щранг са следните:

– Затваряне на системата и освобождаване от водата в нея.
– Изрязват се с помощта на ъглошлайф тръбите.
– Определят се местата на новите радиатори, ако има такива. Може да е взето решение за промяна на местоположението на някои от радиаторите и сега това трябва да се уточни.
– След изравняване нивото на радиатора, се съединява с тръбите.
– Монтират се съответните кранове, за да може при някакъв проблем да не се спира цялата система.
– Включва се системата към главния щранг и се проверява работата – прави се оглед за течове, а може да се наложи и допълнително обезвъздушаване на радиатори.

Като правило, чугунените тръби на водоснабдителната система се сменят с полипропиленови. И тази смяна е оправдана, предимствата на новия материал са много. Тръбите са с гладка вътрешна повърхност, благодарение на което не се образуват налепи и наслагвания. Не корозират и екологично безопасни са.

При смяна на щрангове на топлата вода трябва да се ползват варианти, устойчиви на висока температура.