Преди години боядисаните интериорни врати се свързвали само с държавните учреждения и се смятали за студени и безлични, за да украсят домашното пространство.

Сега ситуацията се смени – новите тенденции в интериора изискват от вратите не само функционалност, но и дизайнерски решения.

Боядисаните врати имат редица предимства. Те притежават висока влагоустойчивост и хигиеничност. Боята защитава дървесината от проникване на влага, а това не позволява развитието на микроорганизми.

Боядисаните врати лесно се подават на сухо и мокро почистване.

Съвременните покрития на интериорните врати създават преграда за драскотини и други незначителни повреди. Ако на повърхността се появи дефект, той лесно се отстранява с боята.
Тези изделия са екологични – като изсъхне боята не представлява никаква опасност за здравето на човека.

Боите са представени в богат асортимент и много нюанси, което позволява да се избере вариант за всеки интериор.

Предлагат се боядисани в бяло интериорни врати, които могат да се ползват така, но и собственикът може да ги оформи сам в съответствие със своите предпочитания.

Модерният съвременен интериор – това е гладки, визуално изкуствени повърхности, без излишни детайли, добре осветено пространство. В такива помещения хармонично се вписват боядисаните платна.

Идеално равни, матови или гланцови, те имитират синтетичен материал. Внимателно полираните боядисани дървени врати могат да придобият външно сходство с метални или пластмасови повърхности.

Актуални са вариантите черно, бяло, сиво. Като правило, помещенията, в които се използват такива изделия, са оформени не повече от два – три цвята. Полутона в ултрамодерния интериор не присъства.

Широко приложение намират боядисаните интериорни врати в интериора на класическия стил.

Врати с различни цветове могат да се поставят в стаите, ако нюансите им не са противоположни. Към такива варианти се отнасят неутралните тонове: светло кафяво, червеникаво. Трябва да се внимава, защото отличаващите се с няколко тона цветове могат да се противопоставят.

За оригинален съвременен интериор могат да се изберат врати с различен цвят, но с еднакъв дизайн. Особено ефектни са комбинациите от черно- бели рисунки.

Боите, които се използват, се отличават с висока устойчивост, лесно се нанасят, не се разтичат, с времето не се напукват.

Надеждна бариера за влагата създават алкидните бои. Интериорните врати, боядисани в бяло с алкидна боя са подходящи за баня и кухня.

Приложение намират и акрилните бои. Те са с по-малка трайност, но не миришат и не отделят токсични изпарения, даже в момента на нанасянето им.