Беседките са декоративни постройки, имащи привлекателен вид. Служат за украса на градината, тихо място за уединен отдих и възхищение на природата. За тях са еднакво важни удобното разположение и красивия дизайн.

Тези тихи места могат да бъдат с остъклени прозорци и врата, а любителите на природата предпочитат решетести стени или изобщо няма такива.

За строителството на беседките се използва бор, ела или друг дървен материал, импрегниран с антисептик.

Могат да бъдат изградени и от скъпо струващ материал. Лятната кухня, навеса едва ли заслужават такъв скъп строителен материал, но беседката – да.

Формата и размерите на беседките зависят от вашите предпочитания, състава на семейството и целта, за която ще служат.

Има два вида такива съоръжения – за почивка и „стая в градината”. Последната се отличава с малко прозорци и открита веранда. Тя се използва като лятна читалня или като място на член от семейството, на когото му е нужно съсредоточаване върху работата му.

Съоръженията за отдих са по-малки и изградени в причудливи форми. Ако позволява мястото, пред тях се оформя веранда. Понякога те се обзавеждат и с мебели.

Любителите на пейзажа предпочитат съоръжения, направени с решетъчни стени и стабилни покриви. Дизайнът да отговаря на мястото, където са разположени. Целите да са обвити от катерещи рози и клематис – мечта на романтика и поета.

Могат да бъдат изградени от дървен материал, алуминий и даже от пластмаса. Алуминиевата ажурена конструкция се харесва на съвременните хора.

За предпазване от комари и насекоми може да се поставят воали, които допълват красотата на решетъчната конструкция. Разбира се, сега има най-различни препарати и средства за справяне с нежеланите посетители. Воалите са преди всичко за романтиците.

Най-разпространени са шестоъгълните беседки. По правило те са обикновена конструкция без стени и покрива е лек, красиво оформен. Покрай тях се вият растения и създават сенчест ъгъл, в който е приятно да се почива и наслаждава на красотите в градината.

Красиви са и правоъгълните беседки. Решетъчните стени ги правят уютни. Увитите рози по стените и покрива създават романтична атмосфера.

Направени от дървен материал, тези леки конструкции предават очарование на градината.

При желание може да се боядиса или да се нанесе лак. Когато се остави не боядисана след време дървото постепенно потъмнява и придобива красив цвят.