От стария канализационен тръбопровод, монтиран още при строителството на сградата, всеки момент може да се очаква някаква неприятност, свързана със запушване на канализационните тръби или с повреди по тях.

При това в банята или тоалетната могат да се появят неприятни миризми, предизвикани от застоялите отпадъчни води по канализационния тръбопровод. Това вече налага вашата намеса.

В тази ситуация, рано или късно, на вас ще ви се наложи да се захванете с подмяна на съществуващия тръбопровод и смяна на щранговете.

Най-напред следва да си направите списък за необходимите действия, като задължително в него трябва да се включат следните работни операции:

– снабдяване с пълен комплект съвременен канализационен тръбопровод;
– демонтаж на старите износени тръби и щрангове;
– монтаж на новия щранг и на канализационните тръби.

Преди покупката на комплекта за бъдещия тръбопровод задължително трябва да помислите по въпроса за избора на материала, от който са направени самите тръби и необходимите елементи към тях.

Много често за изграждане на новата канализация и за смяна на щрангове се използват тръби от пластмасов материал. Те се считат за най-удобни и се отличават с гладка повърхност на вътрешните стени.

Тази особеност изключва възможността да се образуват по стените на тръбопровода мръсни наслагвани, които са основна причина за появата на запушвания.

На пазара се срещат две разновидности на пластмасовите тръби, които са направени от поливинилхлорид или от полипропилен.

Преди началото на работата по смяната на щранговете и тръбопровода направете на лист хартия схема за разположението на бъдещата канализационна система, за да изчислите необходимите тръби и свързващи елементи.

Към необходимите допълнителни елементи – колена, муфи и други такива, да не забравите да включите тези, които ще са необходими за монтирането на санитарните съоръжения.

При смяна на щрангове трябва да съгласувате работата си със съседите.

Започвате с демонтаж на санитарните съоръжения и старите канализационни тръби. След това се демонтира щранга. Това трябва да става много внимателно за да не попаднат частици в канализацията.

Предварително се нарязват тръбите на необходимите дължини за да се улесни работата.

Монтирането на новите тръби започва със смяна на щранговете и продължава със свързването на тръбопровода.

Много е важно да се следи за наклона на тръбите. Едно недоглеждане ще ви донесе много неприятности в бъдеще.