Акустична подготовка на помещението – задължителен елемент при всеки сериозен аудиопроект, било то за изграждане на домашно кино или музикална зала.

Работата е в това, че всяка стая си има свое отражение върху естеството на звуковата апаратурата, и това в повечето случаи е негативно.

Най-сложна задача при проектиране акустиката на помещението е оптимизиране на времето на отдръпване на звука – това е времето, през което затихва звука след изключване на източника.

Това зависи от честотата на звука – колкото тя е по-висока, толкова по-бързо затихват звуковите колебания.

За ниските честоти основен проблем представляват така наречените постоянни вълни – не зависещи от времето, а от мястото на разположение на слушателя.

Възникването им зависи преди всичко от площта на стаята, както и от нейната форма. Колкото е по-голяма залата, толкова повече ниски честоти на всякакви резонанси има.

За отстраняване негативното влияние на постоянните вълни в повечето случаи се използват специални звукопоглъщащи конструкции – акустични панели.

Те се произвеждат от съвременни екологично безопасни материали, основните от които са магнезит и дърво, и са защитени от отрицателното въздействие на външната среда.

За разлика от други материали, те се монтират много лесно на готова рамка.

Принципът на действие на акустичните панели се състои в поглъщане на енергията на звука на определена честота или в близък диапазон.

Преди всичко с акустични панели се покриват стени и тавани. Те имат различен дизайн, но това не оказва влияние на тяхното качество на действие.

С монтиране на звукопоглъщащи материали в стаята се постига пълно звуково изолиране.

При голямото разнообразие на дизайна никак не е трудно да се изберат звукоизолиращи панели, които да се впишат в общия дизайн на помещението.

Освен това трябва да се знае, че много видове акустични панели се поддават на оцветяване в различни цветове.

Добре е тази информация да се знае предварително от производителя. Така че клиентът да има възможност да си направи предварително избор на подходящия цвят.

В зависимост от вида, звукоизолиращите панели могат да бъдат комбинирани с различни други материали, например, стъклопласт.

Има акустични панели, които съчетават в себе си красив външен вид с прекрасни технически характеристики. Често те се използват за изолация в офиси и ексклузивни помещения.