Столовете намират място във всяко помещение. Широко разпространение са получили универсалните столове. Те могат удобно да се поставят навсякъде: до тоалетката, бюрото, около стената в гостната, около масата за хранене. Всъщност може да си закупите комплект от тях и да ги пренасяте от стая в стая. Има универсални модели, които могат да се използват в стаята и навън, например от тиков масив. Тази дървесина не се нуждае от влагоустойчиви лакове и мебелите от нея са подходящи за градината и терасата. Това се отнася и за много модели от пластмаса.

Някои видове са подходящи както за дом, така и за обществени помещения. Както дрехите „унисекс“, те изглеждат неутрално съвременни. Единственото различие от обикновените модели е, че са конструирани за интензивно използване (минимум осем часа на ден).

В зависимост от конструкцията столовете може да са цели и сгъваеми. Разликата е в начина на свързване на детайлите. При целите изделия металната или дървена рамка е свързана с облегалка и седалка неподвижно, а при сгъваемите това се прави с винтове и гайки и има възможност да се сгъват. Разбираемо е защо целите модели са здрави и надеждни. Сгъваемите са по-практични по отношение на съхраняването им. Могат да се складират на малко място и при нужда да се ползват. Някои видове могат да се поставят един в друг и така да се съхраняват, а други се сгъват като ножица и се прибират (на принципа на тези в кината).

Различни са столовете и по отношение на тяхната изработка – от дърво, ракита, излети, вдълбани, извити, а така също и комбинирани. При направа на комбинирани се използват различни материали и различни технологични операции. Дървените столове са стабилни и могат десетилетия да се ползват само материала да е добре изсушен и съединяването с лепило да е изпълнено качествено.

По отношение на седалката столовете може да са твърди, меки, полумеки. Полумеки са тези без пружинен блок, а само с тънък слой вата или полиуретанова пяна. Меките модели имат дебела настилка средно 3 – 5 см и за по-голяма еластичност в тях се поставят пружини. За твърди се считат тези, които нямат добавена настилка към седалката – дървени, метални, пластмасови, плетени. Предлагат се модели с подлакътници и без такива.