Астигматизмът е състояние, което пречи на окото да възприема ясно образите. Причина за това е неправилната форма на роговицата на окото. Тя е издължена, вместо да е кръгла.

Това пречи на светлинните лъчи да се пречупват в една точка. Така се възприемат размазани образи не само на отдалечените обекти, но и на близките. Често астигматизмът придружава други очни състояния като късогледство и далекогледство.

Офталмолозите препоръчват лазерно лечение за страдащите от астигматизъм, когато са на 18-40 годишна възраст.

За пациентите след 40 годи, астигматизмът се коригира с меки многофокусни лещи за вграждане. Така зрението става перфектно и се предотвратяват други заболявания, причинени от напредването на възрастта.  Тези лещи не само компенсират астигматизма, но и премахват нуждата пациента да носи очила или лещи.

Основните симптоми на астигматизма са дискомфортът на очите и преумората им. Често пациентът вижда замъглено и дори изкривено, а това скоро води до главоболие. Астигматизмът се свързва и с трудности при виждането през нощта.

Пациентите, страдащи от астигматизъм, често се налага да притварят или да изкривяват очите си, за да могат да видят по-ясно.

В самото начало астигматизмът остава незабелязан. Като начало може да се появи леко замъгление на зрението.

Астигматизмът се проявява както при възрастните, така и при децата. Ако родителите забележат някакъв проблем при децата си, задължително трябва да посетят офталмолог за обстоен преглед. Възможно е точно на него да се дължи главоболието и нервността на детето.

Съществуват различни видове астигматизъм – прав, обърнат, кос, прост, миопичен прост и др. Сами специалист може да определи вида на астигматизма, който имате.

Това може да стане след обстоен преглед в офталмологичен кабинет.

Както вече споменахме, астигматизмът често е в комбинация на късогледство или далекогледство. При подобно съчетание, се изисква предписването на специални очила, които да коригират и двата проблема достатъчно добре, за да може пациентът да се чувства добре и ползотворен в ежедневието.