Всяка фирма за бързи кредити си има конкретни изисквания към своите кандидати. Идеалният кандидат би бил човек, който е назначен на безсрочен трудов договор, има редовни доходи, навършил е поне 21 години и няма необслужвани кредити в кредитното си досие. Такъв кандидат определено няма да има никакви проблеми с одобрението за който и да е продукт на компания за кредити онлайн. Но такъв клиент ще бъде добре дошъл и във всяка банка. Без притеснения във фирма за бързи кредити могат да кандидатстват и самоосигуряващи се лица, които редовно си внасят социалните и здравните осигуровки.

Повечето от фирмите за онлайн заеми предоставят кредити на хора, работещи без трудов договор. Което означава, че няма да е необходимо да предоставяте такъв документ, но това не означава, че няма да направят проверка в НОИ какъв е месечния ви доход и съществували въобще такъв. Фирмите, даващи пари на заем обикновено отпускат кредити без поръчител. Има, обаче случаи, в които поръчителя е наложителен. Ако компанията има някакви притеснения за това, че кандидата за кредит ще има затруднения с плащането на вноските, договорът на кандидата е все още в срок на изпитване или има лоша кредитна история,  ще постави условие за предоставяне на поръчител.

Голяма част от компаниите за бърз кредит онлайн отпускат заеми без поръчител и на пенсионери, особено ако се окаже, че кредитното им досие е чисто. Докато банките имат строги изисквания за възрастта на пенсионерите, кандидатстващи за заем, фирмите за бързи кредити толерират възрастните хора. Те изхождат от това, че пенсионерите са коректни в плащанията на всички сметки, отнасят се отговорно към всяко свое задължение, обичат да споделят с приятели и водят нови клиенти. Обикновено за пенсионерите има специални продукти- с отстъпки, с по- ниски лихви, с подаръци.

Някои от кредитните компании пък разчитат на т. нар, скоринг модел. Какво е това всъщност. Макар и да не е най- удачният вариант, скоринг системата може да отсее наистина неподходящите клиенти, но покрай тях в кошчето за отпадъци може да попадне и някой не толкова лош клиент.  Скоринг моделите съдържат около 15-20 параметъра, на базата на които се поставят точки. Достигането на определен минимум от точки, осигурява положителния отговор за искането за заем. Както вече казахме, скоринг модела не може да бъде показателен. На много хора в днешно време се случва да загубят работата си и да забавят плащанията си по кредити, но това не ги прави лоши клиенти. Временните затруднения и последващото стабилизиране на финансовите доходи, както и догонването на пропуснатите срокове за плащане говорят сами по себе си за дисциплина и си заслужава да се гласува доверие на подобен клиент, вместо на друг с чисто кредитно досие, който никога през живота си не е плащал кредит и няма никаква кредитна култура.

Всяка фирма си има своя политика относно изискванията към клиентите и одобрението им. Ето Credirect на www. credirect.bg държи клиентите да са навършили 18 години, докато други фирми се спират на възрастта от 21 години като минимална. Едно е сигурно. Бързите кредити са широко достъпни и гъвкави, което ги прави и желани от клиентите. По последни статистики, бързите кредити бележат ръст, на фона на банковите кредити, които продължават да се отпускат бавно и трудно. Всъщност, прави впечатление, че банките обичат да „ухажват“ клиентите си да отидат и да подадат документите си за кредит. Проучването често е прекалено дълго и накрая става ясно, че няма как да бъде отпуснат кредит. Това е било известно още в самото начало, но просто са заблуждавали човека.

При фирмите за бързи кредити няма подобна практика. На сайта на компанията може да кандидатства всеки и да получи одобрение максимално бързо. Голяма част от кандидатстващите получават одобрение до 20 минути след подаване на заявката.