Ако искате да създадете уют и комфорт във вашия дом, то вашия избор е дървени прозорци. Използването на традиционните материали внася в съвременния интериор много предимства. За разлика от пластмасовите стъклопакети, направените от екологично чист дървен материал прозорци реално дишат. По този начин те тихо и естествено регулират микроклимата в помещението. При това те много добре се съчетават с паркет, врати и дървени мебели.

Те са достатъчно дълготрайни и при правилен избор могат да се ползват дълги години. Предимствата им пред тези от пластмаса със стъклопакет са много. Съвременните дървени прозорци със стъклопакет съчетават в себе си функционалните предимства на високотехнологичните разработки и естествената дървесина. Отговарят на най-високите изисквания за функционалност – осигуряват добра топло- и звукоизолация, отличават се с отлична влагоустойчивост, издръжливост и висока трайност. Орирнтировъчно пластмасовите изделия могат да се ползват 40 – 50 години, то тези от дърво – 60 – 70 години, а от дъб могат да се запазят дори около 90 години.

Съвременните собственици на жилища все по-често се ориентират към избор на дървена дограма. Тя притежава висока естетически характеристики – дървената дограма е класика, която винаги ще бъде на мода. Вписва се във всяка обстановка – работен кабинет, спалня, гостна. Основно функционално предимство на дървените рамки е естествената вентилация – въздухът свободно циркулира даже при затворени прозорци, което не позволява образуване на конденз по стъклата през студените дни. Устойчивостта към атмосферните фактори е на добро ниво. Промяната на температурата не влияе върху състоянието им. Дървените рамки лесно се възстановяват и ремонтират.

За да направите правиен избор на дървни прозорци е нужно преди всичко да определите материала, от който са изработени. Основно се изработват от иглолистни видове дървен материал, дъб, а понякога и от екзотични видове – махагон, червено дърво. Към предимствата на рамките от иглолистен материал се отнасят преди всичко техните топлоизолационни качества, а така също и изгодната цена, което ги прави търсени.

Дървените прозорци със стъклопакет, изработени от боров материал, добре запазват топлината в помещението, имат добра трайност, но се подават на механични повреди и деформации. В процеса на производство за повишаване на влагоустойчивостта често се правят обработки на материала със специални средства за дълбоко проникване, което намалява паропропускливостта на боровата рамка.