Получавали ли сте някога покана за сватба, вечеря или друго събитие, включващо връщане на информация за това дали ще дойдат и брой хора? В последно време е обичайно хората да имат заявка за подобна информация на поканата, така че да може да се знае броя на хората за целите на планирането.

Когато някой насрочи вечеря или друго събитие, което изисква планиране въз основа на броя на хората, които ще присъстват, трябва да се увери, че има достатъчно храна, места за настаняване и евентуално места за спане. Правилното нещо е да изпратите обратно информацията с приемане или отказ на поканата, веднага щом разберете дали ще можете да участвате или не. Неотговарянето затруднява планирането на домакина или домакинята и може да ви пизключи от списъка с бъдещи гости при следващи събития.

Независимо дали става въпрос за рожден ден, годеж или сватба , навременната реакция ще даде възможност на домакина да осигури достатъчно храна, напитки и присъстващи на партито, без да прекалява. Забавянето на отговора или липсата му може да доведе до объркване и евентуално смущение по-късно.

Прочетете поканата, за да разберете как да върнете нужната информация. Повечето официални покани включват малка карта, която можете да попълните и изпратите по пощата обратно в затворения плик.

Много неформални покани ще имат телефонен номер или имейл адрес с инструкции за отговор. Следвайте указанията на поканата, за да сте сигурни, че домакинът получава информацията по предпочитания начин. Можете да получите имейл или текстова покана с инструкции за връщане по имейл или да посетите сайт, където можете да щракнете върху бутона „Приемам“ или „Отказ“. Това спестява време и пари за подателя и няма да се притеснявате да изпращате нещо обратно.

Ако сте изпратили информация, казвайки, че ще присъствате на събитието, вие сте длъжни да отидете. Анулирането на присъствието ви без уважителна причина се счита за неуважение, така че ако направите това, не очаквайте домакинът някога да ви покани за нещо отново, дори и да изпратите подаръни кутии, пълни с всякакви подаръци.

Единственият път, когато е приемливо да промените плановете си да присъствате, е ако сте болни, имате смърт в семейството или се случи нещо друго сериозно, което ви пречи да отидете. Ако сте отказали, но разберете, че можете да присъствате по-късно, свържете се с домакина, за да видите дали не е твърде късно да се промени това.