Помните ли едно време как усмихнат пощальон на велосипед със синя униформа ви носеше пощата направо у дома? Но това е съвсем приложимо и днес, защото куриерските услуги са по-развити от всякога. А какво представляват този вид услуги? Това е вид пощенска услуга обаче с някои екстри, които естествено правят лека корекция в цената. Обаче този тип услуги гарантират бързина и надеждна доставка.

Те включват приемане, пренасяне и доставяне на пратката лично на получателя. Самите куриерски услуги включват взимане на адрес на подателя, доставяне на точно определена дата, възможност на смяна на получателя, наблюдение на пратката и допълнителни услуги по ваш избор. Всяка куриерска фирма работи с изготвен договор, достъпен за клиентите онлайн и в самите ѝ офиси.

Най-важното, което трябва да знаете относно договора е, че ако поставите подписа си на този лист, вие затвърждавате това, че на 100 процента сте запознати с условията в него и не можете да претендирате, че нещо не ви е казано или не знаете. На куриерите е забранено да отварят и приглеждат обстойно пратката ви, освен ако е забележимо, че вътре може да има нещо опасно и забранено, например пратката тиктака или се вижда някакво прахообразно вещество.

При други обстоятелства съдържанието на пратката остава като известна информация само между получателя и подателя. При нарушаване целостта на пратката по време на извършване на куриерските услуги, получателят може да кореспондира с управителя на фирмата на момента. И все пак, за да сме по-точни, изпращането на наркотици, оръжия, религиозни материали на нерегистрирани вероизповедания и движими паметници на културата е строго забранено.

Трябва да обърнете особено внимание на пратка, съдържаща банкноти, сребро, злато и други ценности. Такива пакети се изпращат само, ако обявите стойността им. Ако изпращате бои, лакове или други предмети с течност, способна да се разлее, трябва да предупредите куриера да внимава с поставянето на пратката.

В определен срок от датата на получаването на пратката можете да подадете молба до фирмата за куриерски услуги за нарушена цялост или огромно закъснение на доставката, ако има такова. В подобен случай фирмата ще заплати нанесените щети и неточности при извършване на услугата.