Разходите за дрехи са едно огромно перо от бюджета ви. Доста често се налага да фалирате още в средата на месеца заради желанието да си вземете най-модната тениска или рокля. Дори прибягвате до пари на заем, за да не изпуснете някоя оферта. Всъщност много от дрехите, които купувате, не успявате да облечете. За да не харчите безумни суми, постарайте се да се съобразите с няколко съвета от модни специалисти и ще сте благодарни в последствие.

Препоръчва се изцяло да се откажете от онлайн пазаруването на дрехи. Ако не можете да пробвате, преди да купите нещо, не го взимайте. Обърнете внимание как още първия месец разходите ви значително ще спаднат.

Направете опис на дрехите в гардероба си

Това ще ви отнеме няколко часа, но е отличен начин да откриете какво притежавате и какво не е нужно да купувате. Докато описвате нещата, помислете за съставяне на бърз списък на видовете дрехи, които имате. По този начин в края ще имате добра представа дали имате или не 20 панталони и 1 пола или съотношението на ризите с дълъг и къс ръкав. Със сигурност ще откриете много излишни и повтарящи се дрехи, които няма да смогнете да облечете.

След като направите този списък, можете лесно да прецените кое можете да изхвърлите след сезона. С него ще знаете какво имате, от какво имате нужда и от какво трябва да се отървете.

Съчетавайте правилно наличното

Много от вас пазаруват от скука. Това със сигурност е причина мнозина да пазаруват все повече и повече. След това изниква проблем – купувате си модни дрешки, а нямате с какво да ги съчетаете. Така дрехите остават в гардероба, идват следващи, без да се съобразявате, а какво си подхождат и така.

Ако нямате сами усет за съчетаване на дрехите, разглеждайте списанията и със сигурност ще ви дойде вдъхновението. Стремете се да използвате направения списък с дрехи и търсете удачния начин за съчетание на всяка нова покупка.

Добър ход е да пазарувате извън сезона

Знаете, че законът на търсенето и предлагането влияе върху цените, а това включва и разходите за дрехи. Най–доброто време за покупка на дрехи е когато те са извън сезона, когато търсенето им е ниско.

Хората пазаруват зимни палта, когато температурите започнат да се покачват. Умните купувачи изчакват, докато приключи най-лютата зимата, за да си купят желаното за следващата. С идването на лятото, магазините започват да предлагат цветни тениски на висока цена. Изчакайте обаче два или три месеца и можете да си купите три на цената на една. Все повече хора пазаруват така и пестят значително количество пари.

Изберете цветова схема и се придържайте към нея

Знаейки с кои цветове изглеждате най-добре, придържайте се към вашата лична палитра. Можете да спестите пари по няколко начина. Като за начало не е необходимо да се приберете вкъщи и да пробвате новия си пуловер само за да осъзнаете, че ви кара да изглеждате особено бледа, когато не сте под луминесцентните светлини на магазина. Освен това повечето предмети от гардероба ви ще се съчетаят добре.

Изберете основни и слоеви акценти

Ако имате избор между цяло евтино облекло и цветен аксесоар, изразходвайте парите си за последното, защото смяната на аксесоари може напълно да трансформира тоалетите, които вече притежавате. За разлика от дрехите, аксесоарите не се износват бързо или се повреждат. Блуза от 30 долара може да ви служи година или две, ако я перете внимателно, но интересното колие от 30 долара лесно може да се използва поне десетилетие.

Спазвате правилото на трите

Ако не можете да понесете мисълта да ограничите покупките си до лична цветова палитра, поне правете така, че всяка нова покупка да си подхожда с три ваши дрехи, които вече притежавате. Спазването на това правило гарантира, че всяка нова покупка добавя стойност към съществуващия ви гардероб, а не се превръща в боклук, който никога няма да носите.