Децата не могат да получат покана за всеки рожден ден. Тъй като това ще бъде валидно до края на живота им, родителите трябва да моделират разумно поведение и разбиране. Ситуацията не касае само липсата на забавни пожелания за рожден ден.

В началното училище за празненствата за рождени дни не рядко разходите излизат извън контрол. Така се получава, че някои от децата са пропуснати заради непрекъснато променящите се отношения по между им.  За родителите е лесно да го прглътнат, но децата може да изискват утеха по въпроса.

За съжаление не всяко дете може да бъде поканено на всеки рожден ден или други партита. За едно дете, това  може да се окаже много разочароващо и трудно за разбиране. Тук е моментът, в който да помогне родителя и да поговори с детето си, за да го разбере и да се успокои.

Успокоението може да е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но е много важно. Лесно е за родителите да се чувстват възмутени от името на децата си, но да се възползват от това само ще внесе объркване у детето. Конфронтацията с родителите-домакини или разговарянето с други родители за това ненужно ще усложни отношенията на детето с техните приятели – отношенията, от които детето се нуждае, за да се ориентира. Дори голямата демонстрация на емоции може да накара детето да се чувства по-лошо.

Не настоявайте: ако детето не се притеснява от това, че не е поканено, кризата се отменя.

Слушайте добре: родителите трябва да се уверят, че слушат, когато детето им говори с тях, за да разберат дали липсата на парти или състоянието на приятелството е проблема.

Предложете перспектива: родителите могат да бъдат наранени от името на детето си, но това не е заради тяхното възмущение – това е заради чувствата на детето им. Родителите трябва да останат спокойни и да бъдат гласът на разума.

Не се противопоставяйте на другите родители: те имат достатъчно, за да се тревожат и това създава прецедент, който никога не може да бъде поддържан.

Забавлявайте се, правейки нещо друго: има много други неща, с които да се забавлява детето ви. Измислете нещо, което да отклони вниманието му от неприятната ситуация. Приемете го от добрата страна – няма да се налага да търсите подходящи пожелания за рожден ден на дете.