При оформянето на тераси, бани или площадки край басейни се предпочита декинг пред естествената дървесина. Когато става въпрос за изграждане на площадка за отдих в собствената градина ни се иска да изберем екологичен и естествен материал. Този материал трябва да съчетава в себе си красив дизайн, лекота в поддържането и да издържа на въздействието на атмосферното влияние и промяната на температурата.

Естественото дърво првлича със своята красота и природния произход. Има едно свойство, което го прави неподходящо за открити тераси или зоната около басейна – това е способността му да поема влагата. Високата хидроскопичност и пористата структура правят дървото уязвим материал за зони под открито небе.

Сега в ландшафтните проекти все по-често се срещат изделия от декинг. Дизайнерите предпочитат използването му за качествена настилка. Ето и някои от предимствата, довели до неговата популярност. Издържа на висока и ниска температура, не се деформира. Защитен е от насекоми и микроорганизми. С поставянето на декинг може да се справите и сами, при това не са ви нужни и много инструменти. Предлага се в голямо цветово разнообразие и всеки може да направи своя желан избор. Слънцето не го променя и при нагряване не отделя токсини. Не се поддава на въздействието на влагата, не гние и не се разсъхва.

С помощта на декинг може бързо да се направи покритие на равна повърхност. Има различни варианти да се подготви площта за поставянето му. Може да се постави върху бетонна плоча, изравнена площ от пясък и чакъл или с използване на лагове от бетон, дърво или метал. Най-разпространеният вариант е използването на лаг от дърво. Използваният дървен материал се обработва със защитни препарати. Да се спазва разстоянието между гредите, за да не се получи нарушаване на настилката. От качеството на основата зависи срока на ползване на конструкцията.

След като сте сигурни, че основата е готова, то може да премините към монтажа. Всеки производител дава своите препоръки, но има и някои общи основни правила. Поставянето на декинг трябва да се прави при положителна температура. Не трябва да се задържа вода под настилката. Да се създаде вентилация. Не трябва да се допуска непосредствен контакт на елементите на конструкцията с растителност или почва.