Предвид невероятната си гъвкавост, когато става въпрос за готвене, оризът е основна съставка в много кухни.

Освен като основна съставка, оризът може да бъде и чудесна гарнитура. В редица заведения това е най-търсената гарнитура. Наред с новите бургери Варна, оризовите гарнитури са едни от най-поръчваните по заведенията в морската столица.

Известни са много видове ориз, включително бял, кафяв, басмати, див или жасмин. И все пак, независимо кой тип предпочитате, сигурно не знаете колко дълго може да се съхранява ориза.

Срок на годност на сухия ориз

Срокът на годност на сухият или суров ориз варира в зависимост от вида му.

Въпреки че има много видове, основната разлика по отношение на срока на годност е между белия и кафявия ориз.

Тъй като кафявият ориз не е трошен или полиран, той има по-високо съдържание на масло или мазнини. Следователно, той може да граняса по-бързо от белия ориз.

И все пак, и двата вида ориз се считат за устойчиви на съхранение, когато са сухи, което означава, че те могат безопасно да се съхраняват при стайна температура.

  • Белият ориз без проблем издържа до 2 години
  • Кафяв ориз: 3–6 месеца от датата на производство

Имайте предвид, че охлаждането и замразяването могат значително да удължат срока на годност.

Как да разберете дали сухият ориз вече не е годен за използване?

Определянето дали сухият ориз се е развалил е относително лесно. Просто проверете опаковката за признаци на нарушение, включващи дупки, драскотини, влага или вода, което може да доведе до растеж на плесени.

Що се отнася конкретно до кафявия ориз, може също да потърсите обезцветяване, гранясване или миризма на застояло.

Ако искате да удължите трайността на ориза си възможно най-дълго, не забравяйте да го съхранявате на сухо място като килер или кухненски шкаф.

Можете също да го приберете в херметически затворен съд, след като отворите веднъж опаковката. По този начин ще го предпазите и от буболечки, и от влага.