Както малката селска къща, така и просторната вила с местна водоснабдителна система (кладенец, помпа, канализация) се нуждаят от система за пречистване на водата.

Кристалната чистота на водата, извлечена от кладенец, не винаги гарантира нейната годност. Тя може да съдържа примеси, невидими за окото, бактерии и дори токсични вещества (амоняк, сероводород, азот, нитрати и нитрити и др.). Вилите, разположени в близост до промишлени съоръжения, депа за твърди отпадъци и селскостопански комплекси също са изложени на риск. Пиенето на непречистена вода в такава зона може да бъде опасно за здравето и дори за живота.

Възможно е независимо приблизително да се определи степента на замърсяване. За целта изсипете малко вода от източника в прозрачен съд и го оставете за 4–6 часа на светло място. След това изтичане на времето на дъното може да се появи утайка под формата на плака, зърна или кафяви люспи. Такава вода задължително изисква филтриране. Но липсата на утайка все още не е гаранция за чистота. И допълнителното филтриране няма да навреди, дори ако къщата се намира далеч от голям град, фабрики и ферми.

Вашите съседи могат да използват отрова за унищожаване вредители или гризачи, да заравят отпадъци в земята и др. А вредните вещества неизбежно се смесват в подпочвените и повърхностните води, особено ако вашият водоизточник е плитък кладенец.

За да изберете оптималните филтри за вода за лятната ви вила във всеки конкретен случай, трябва да направите проучване на пазара. Днес се предлагат огромен брой различни устройства, които правят:

  • механично почистване ;
  • избистряне, обезвреждане и пречистване на водата от ръжда , както и деманганиране (отстраняване на манганови съединения от водата);
  • омекотяване на водата ;
  • асорбционно почистване ;
  • антибактериално почистване ( дезинфекция на вода ).

Типове филтри

Има много филтри, които са обозначени с „подходящи за летни вили“. Това означава, че представеният продукт или система е проектиран не само за работа с чешмяна вода, но отчита особеностите и на водата от кладенци.