Вълната на популярност на неща, направени на ръка, обхвана и парфюмерийната сфера. Въпреки огромния избор от парфюмни композиции, предлагани от различни компании, изобилието от концепции и характеристики на готовата парфюмна вода – все още има доста широк кръг от любители на парфюмите, които искат да разработят собствн парфюм.

Причините за това са няколко. Например, можете перфектно да съчетаете ароматните съставки с вашия личен изключителен аромат. Друга възможност е да разработите оригинален аромат със собствените си ръце.

Как да си направим сухи дамски парфюми у дома

За да направите твърд парфюм в домашна лаборатория, са ви необходими следните съставки:

 • супена лъжица пчелен восък или медицински парафин;
 • супена лъжица базово масло (бадемово, кокосово, жожоба или масло от витамин Е);
 • етерични масла от различни видове в съответствие със състава на композицията, само 8-15 капки.

За да организирате процеса, се нуждаете от оборудване:

 • малък плитък съд за съхранение на аромата;
 • порцеланов или стъклен съд за топене на съставки;
 • контейнер (тенджера или черпак) за водна баня;
 • лъжица, пръчка за разбъркване.

По-добре е да направите парфюм по следния алгоритъм:

 1. За водна баня изсипете вода на 2-3 см от дъното в тенджера, потопете там стъклен съд с восък и базово масло и оставете водата да заври.
 2. Разбъркайте състава леко, докато сместа се разтопи напълно. Докато този процес продължава, трябва да приготвите контейнер за парфюма – дезинфекцирате флакона с алкохол.
 3. След разтваряне на основата, отстранете състава от огъня, добавете ароматни масла според рецептата. Това трябва да стане бързо и сместа трябва да се разбърква старателно.
 4. В началната точка на втвърдяване на състава, изсипете всичко в съда за съхранение на аромата.
 5. Получената смес се охлажда при естествени условия за поне 30 минути. След като се втвърди, може да звучи малко по-интензивно, отколкото бихте искали. Може да отнеме от няколко дни до няколко седмици, докато ароматът узрее и покаже хармоничността на нотките. Това зависи от рецептата и избора на конкретни съставки.