Ако сте решили да настаните роднина в старчески дом, първото важно нещо е, по възможност, да му направите пълен преглед. Това ще ви даде ясна представа какво точно е неговото физическо състояние, как протичат хроничните му заболявания, ако има такива. Старческият дом осигурява медицинска помощ, така че е важно здравето на възрастния човек да не представлява неочаквани изненади, тъй като някои заболявания нямат изразени симптоми.

Необходими и ненужни неща

Разбира се, не можете да пренесете целият дом на вашият любим човек в дома за стари хора, но той може да вземе със себе си някои лични вещи, от които може да се нуждае. В никакъв случай не се намесвайте в това, дори ако ви се струва, че половината от тези неща са му абсолютно ненужни. Опитайте се да зададете правило, като ограничите броя на нещата, например, размера на куфара – това ще помогне на възрастния човек да вземе със себе си само това, от което най-много се нуждае. И най-важното, не забравяйте, че това, което ви се струва ненужно, може да се окаже основна необходимост за него.

За да избегнете спорове относно нуждата / безполезността, дайте възможност на възрастния човек да бъде първият, който сам ще събере всичките си неща.

Можете да направите и друго: опаковайте малък “спешен” куфар, който ще съдържа лекарства, лични хигиенни принадлежности, малко пари и други важни неща. И в голям куфар нека вашият роднина събере всичко останало, което иска да вземе със себе си. Нещата му са връзка с неговия дом и в началото те ще го подкрепят морално.

След преместването на човека в частен старчески дом не изхвърляйте, не раздавайте нещата му, останали у дома, тъй като той все още може да има нужда от тях. В идеалния случай, ако сортирате всичко предварително, може заедно да решите какво да правите с тях след преместването.

Основната ви задача е да организирате всичко така, че възрастният човек да не се чувства самотен и да може да ви се обади по всяко време. В ерата на модерните технологии това е лесно да се направи.

Изборът на средство и метод на комуникация зависи от физическото състояние на възрастните хора, но във всеки случай възможността за контакт по всяко време (без не зависи от работниците в старческия дом) е добре дошло

Преместването в старчески дом е трудно начинание от всички страни, но компетентният подход ще ви помогне да го направите по-лесно и по-лесно. Не бързайте, а обмислете всичко предварително и тогава преместването ще се възприеме като едно вълнуващо приключение!